İnsanca yaşamak istiyoruz

Artan zamlar, yükselen enflasyon karşısında aldıkları paranın büyük ölçüde eridiğini söyleyen asgari ücretliler, kendilerinin de insanca yaşamaya haklarının olduğunu belirttiler.

05-12-2018

Okunma: 604


Yaklaşık 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret görüşmeleri başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yarın yapacak. Bu yıl ilk kez asgari ücretli bir işçi de komisyonda yerini alacak.

Asgari ücretle ilgili görüşlerini İLKHA muhabiriyle paylaşan Batmanlı işçiler, günde on bir saatten fazla ağır koşullarda çalıştıklarını; ama aldıkları ücretin kendilerini geçindirmeye yetmediğini söylediler.

Hayat pahalılığından yakınan işçiler; başta su, elektrik ve doğal gaz olmak üzere her şeyde ciddi bir artışın olduğunu, aldıkları ücretin enflasyon karşısında en az yüzde elli eridiğini ifade ettiler. Asgari ücretin en az 2 bin 500 liraya çıkmasını talep eden işçiler, herkes gibi kendilerinin de insanca bir yaşam sürdürmek istediklerini belirttiler.

"Her şey gibi asgari ücretin de artması lazım"

Emeklerinin karşılığını almak istediklerini ifade eden asgari ücretlilerden Fatih Aydın, "Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Sonuçta bir emek veriyoruz. Bunun karşılığını almamız lazım. Şu anda asgari ücreti düşük görüyoruz. Bize göre çok düşüktür. Her şey artmış. Domatesi bile dolara bağlamışlar. Onun için asgari ücretin artmasını talep ediyoruz. Her şey giderek artıyor. Her şey arttığına göre asgari ücretin de artması lazım. Kısacası insanca yaşamak istiyoruz. Bizde hayat görelim, gençliğimizi yaşayalım. Hafta sonları bizimde cebimizde bir harçlığımız kalsın istiyoruz." dedi.

"Biz işçiler insanca yaşamak istiyoruz; ama olmuyor"

Asgari ücretin çok düşük olduğunu söyleyen Mehmet Selami Aydın, "İstediğimiz miktarın çok altındadır. O yüzden bir işçinin maaşı bu kadar olmamalıdır diye düşünüyorum. Çünkü bugün kiralar artıyor, dolar artıyor. Dolarla beraber her şey artıyor. Dolar düştüğü halde hiçbir şey düşmüyor. Bir insanın bin 600 TL ile çalışması çok tuhaf bir şeydir. Çünkü ev kirası, ev eşyası, yol parası, okul masrafı var. Bir insan hafta sonunda bir şey yapamaması çok zordur. Bir aile bir kişinin getirdiği maaşla yetinmek zorunda kalıyor. Bu da olmuyor. Ay sonu geldiği zaman hep borçlu kalıyor. Bu çok zor bir şeydir. Yetkililerden tek isteğimiz asgari ücreti biraz daha artırmalarıdır. Asgari ücret en az 2 bin 500 lira olması lazım. Biz işçiler insanca yaşamak istiyoruz; ama olmuyor." diye konuştu.

Tek başına asgari ücretle 9 nüfuslu bir aileye baktığını vurgulayan Hatice Erdem, "Asgari ücretle geçinemiyoruz. Asgari ücretin daha çok yükselmesini istiyoruz. Bu parayla geçinemiyoruz. Babam yok, 9 kardeşiz olmuyor. Bu sıkıntılarımıza bir çare bulunmasını istiyoruz. Kira, ev, su, elektrik, doğal gaz, çocukların giderleri var. Asgari ücretin en az 2 bin 500 liraya çıkmasını istiyoruz. Sadece emeğimizin karşılığını ve insanca yaşamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Biz işçileri düşünmeleri gerekiyor"

Asgari ücretle geçinemediklerini aktaran Faysal Bulat ise şunları söyledi: "Asgari ücretin 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Masraflar gittikçe artıyor. Okula giden çocukların ihtiyaçlarını karşılamak gerçekten zor oluyor. İyi bir hayat yaşamak istiyoruz. Asgari ücret artmalıdır ki rahat edelim. Enflasyon sürekli artıyor. Kira, doğal gaz, elektrik olsun yaşam koşulları gittikçe zorlaşıyor. Yetkililerden buradan sesleniyoruz; asgari ücretin 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Ki çocuklarımıza iyi biri imkân sağlayalım. Gerçekten zor durumdayız. Her şeye zam geliyor. Bu yüzden işçi arkadaşlarımızı düşünmeleri gerekiyor. Asgari ücretlilere bir çözüm bulunsun. Çalışıyoruz, ama darboğazla çalışıyoruz."

"Masraflarımızı artık karşılayamıyoruz"

Şu anki asgari ücretin masraflarını karşılamadığına dikkat çeken Osman Muratoğlu, "Doların yükselmesiyle beraber masraflar iki katına çıktı. Elektrik, doğal gaz fiyatı yükseldi. Eskiden bir salçayı 15 liraya alıyorduk, şimdi ise 35 lira olmuş. Yumurta 8 liradan 15-16 liraya çıktı. Her şey iki katına çıktı. Dolayısıyla asgari ücretin de 3 bin 200 lira olması gerekiyor normalde; ama herhalde yetkililer bu kadar yapmazlar. Ama yine de iyi bir zam yapmaları gerekiyor. Çünkü masraflarımızı artık karşılayamıyoruz. Yetkililerden istediğimiz asgari ücreti iyileştirmeleridir. Ama bunu iyileştirirken de işverenlere biraz destek çıkmaları gerekiyor ki işveren de işçi çıkarmasın." şeklinde konuştu.

"Biz de herkes gibi insanca yaşamak istiyoruz"

Her şeyin iki katına çıktığını ve artık geçinemediklerini dile getiren Ahmet Gök, "Asgari ücretle çalışıyoruz. Bundan 4-5 yıl önce asgari ücretle çalıştığımız zaman bir nebzede olsa geçimimizi sağlayabiliyorduk. En azından evimize bir ekmek getirebiliyorduk. Ama şu anki şartlarda asgari ücretle çalıştığın zaman geçinemiyorsun. Gıda ürünleri olsun malzemeler olsun yüzde 200 artmış durumda. Bu parayla hiçbir şekilde geçimimizi sağlayamıyoruz. Şu anki asgari ücretten memnun değiliz. Bizde herkes gibi insanca yaşamak istiyoruz. Evimize yarı aç yarı tok gidiyoruz. Çocuklarımıza artık bakamıyoruz. Artık mutfak masraflarımızı karşılayamıyoruz. Bir koli yumurta 5-6 liradan 14-15 lira olmuş. Artık ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Yetkililerden tek bir ricamız, bununla ilgilensinler ve bize destek çıksınlar." dedi.

Etiketler : #İnsanca   #yaşamak   #istiyoruz   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN