FERİT TUNÇ İLE RÖPORTAJ

FERİT TUNÇ İLE RÖPORTAJ

25-12-2015

Okunma: 1967


Batman bağımsız milletvekili adayı Ferit Tunç ile gazetemizde bir araya geldik. Seçim süreci ve adaylığına dair samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Sorduğumuz sorulara içtenlikle yanıt aldık.

Leyla GÖNDER: Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Ferit TUNÇ: 1983 Batman doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Batman’da tamamladım. 2005 yılında çok istediğim Marmara Üniversite Gazetecilik Bölümü’ne yerleştim. Üniversite öğrenimim sırasında 2006 yılında BADER (Batmanlılar Derneği) bünyesinde öğrenci komisyon başkanlığı yaptım ve derneğin yönetiminde yer aldım. 2008 yılında arkadaşlarımla birlikte Ortak Çözüm Dergisini kurduk, 2 yıl boyunca derginin genel yayın yönetmeliğini yürüttüm. Üniversite yıllarında BEKA-DER’in (Batman Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği) kurucu başkanlığını yaptım. Birçok sosyal sorumluluk çalışmalarında aktif olarak rol aldım.

Leyla GÖNDER: 2015 genel seçimlerinde sizi aday olmaya iten nedir?

Ferit TUNÇ: Elbette ilk nedeni Batman’a yarar sağlayabilmek. Şehrimizin gelişiminde bir nebze de olsa emek vermek. Bunun dışındaki en önemli etken ise partiler tarafından Batman’da gösterilen milletvekili adaylarına tepki olarak milletvekili adaylığı başvurusu yaptım.

Adaylığım koltuk sevdası değil. Memleketimin hayrına olacaksa seçilmem canı gönülden isterim ama değilse zaten nasip olmaz. Ancak şu bir gerçek çalışmalarımızı son güne kadar aralıksız devam ettireceğiz. Bizim seçilmemiz kolay görünmüyor olabilir insanlarca ama imkansız da değil.

Leyla GÖNDER: ‘Batırmak için değil yatırım için’ sloganınızdan yola çıkarak sormak istiyorum, sizce bu ülkeyi batırmak isteyenler mi var?

Ferit TUNÇ:  Türkiye’nin hazinesinin anahtarı sayılan Maliye Bakanı Batmanlı. Sürekli Batman’a ciddi paralar gönderdim diyor gönderdiyse bu paralar nerede? Öncelikle bunu belirtmek istiyorum. Nereye gitti bu paralar? Biz bunu görmüyoruz. Onun dışında hükümetin her defasında Batman için şu kadar para aktardık söylemleri var. Batman işsizlik konusunda birinci sıradaysa bu açıklamaların pek de gerçeklik payı olmadığını görüyoruz. Bir yatırım yapıldıysa işsizlikte birinci sırada olmamız mantıklı gelmiyor.

Maliye Bakanı hiçbir şey yapmadı desek hak yemiş oluruz. Ama yapması gerekenin çok aşağısında katkı sağlamıştır. Geçmişten Kemal Unakıtan örneğini vermek istiyorum. Memleketi Eskişehir’i, Türkiye’yi en güzel, en gelişmiş şehirlerinden birisi yaptı. Neden? Çünkü Eskişehirliydi. Fakat Mehmet Şimşek’in tam anlamıyla Batman’ı özümsemediğini düşünüyorum. Şu anda Gaziantep’ten milletvekili adayı. Gaziantep için harıl harıl çalışıyor. Batman’a gelince pek bir şey göremiyoruz. Bu Batman’ın kaderi olmamalı.

Batman Müzesi’ne değinmek istiyorum. Bir türlü açılmayan, ciddi paraların harcandığı, akıl karı olmayan bir yatırım. Ki ben buna yatırım demem. 7 – 8 yıldır açılacak denen müze daha geçen hafta açıldı. Batman’ın her yerinde müze yönlendirici levhaları var ama gittiğiniz zaman o müzeyi göremiyorsunuz. Bu paralar buralara çarçur ediliyor. Yazık günahtır! Biz bunu eleştiriyoruz. Buna bir nevi yolsuzluk da diyebiliriz. Müze Müdürlüğü kazı ekibi çalışanlarına kilosu 42 TL den 50 kilo kırmızı et alıyor. Batman’ın neresinde 42 TL lik et görebiliyorsunuz? Etin kilosu 28 TL yi geçmez. Tavuk etinin kilosunu 13 TL den, yumurtanın kolisini 13 TL den aldıklarını söylüyorlar. Şişirilmiş de şişirilmiş. Biz bunu haber yaptığımızda ilginçtir ki Müze Müdürlüğüne değil bize dava açıldı. Yani böyle sahipsiz bir kentte tepkilerin gelmesi de doğaldır.

Leyla GÖNDER: Sahipsizlik konusuna girmişken diğer bir sloganınız ‘Batman’ı sahiplenmek için geliyorum. Batman’ın sahipsiz olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Ferit TUNÇ:  Bunu idari anlamda söylüyorum. Sadece yatırım anlamında söylemiyorum bunu. Bugün Batman lobisinin olmaması sahipsizlikten kaynaklanıyor. Bugün işsizlikte neden birinci sıradayız ki? Eğitim konusunda birkaç yıl önce iyi yerlere çıkmışken birden diplere düştük. Oysaki Batmanlı gençler zeki gençlerdir, çalışkan gençlerdir. Biraz destek olunduğu takdirde eğitim seviyelerini üst seviyelere çıkaracaklardır. Bugün hükümet bu anlamda sürekli kompleksler yaptık diyor ama bu komplekslerin içi ne kadar dolduruluyor? Bunu tartışmak gerekiyor. Demek ki siz sadece fiziksel anlamda kompleks yapıyorsunuz ama içerisine donanımlı eğitimciler, idareciler getirmediğiniz zaman o sadece bir dört duvar olur.

Yatırım olarak Kantar Köprüsünü görüyoruz. Ve Kantar Köprüsü küçümsenecek bir iş değildir. Ama biz Türkiye’nin çok çok altında hareket ediyoruz.

Leyla GÖNDER: Sahipsizlik ve yatırımlardan söz ediyorken şunu sormak istiyorum, Petrol Ofisi ve çalışanları için ne söylemek istersiniz?

Ferit TUNÇ:  Aslında petrol konusuna değinmek gerekiyor. Bundan birkaç ay önce TPAO’nun 60. Kuruluş yıldönümü kutlandı. Ama ne tuhaftır ki kuruluş yıldönümü Batman’da değil de Ankara’da kutlandı. Oysa ki petrolün ilk çıkış noktası Batman. Bugün birçok yerde petrolle anılan yer denince Raman Dağı akla gelir. Ama gelin görün kuruluş yıldönümünün kutlandığı Ankara’da, Batman’ın adı bile geçmedi. Eğer Batman sahipsiz bir kent olmasaydı; siyasetçilerimiz, yöneticilerimiz kuruluş yıldönümünü Batman’da yapacaklardı. Cumhurbaşkanı da bakanlar da dünyanın dört bir yanından petrolle ilgilenen yatırımcılar da burada olacaklardı. Bu aynı zamanda Batman’ın ekonomisine de bir katkıdır. Batman’ın tanıtımı için de bir katkıdır. Ama gelin görün ki kuruluş yıldönümünün Ankara’da kutlanması ve Batman’ın tek bir kez bile adının geçmemesi acıdır. Petrol kenti diyoruz sürekli ama petrol kentine bir katkı göremiyoruz. Önceden Batman petrolle yükselirken bugün petrol bizden alınıyor ve tamamen Ankara merkezli yönetiliyor. Özelleştirilmeye doğru da gidiliyor. Özelleştirildiği takdirde de Batman’ın bir özelliği kalmaz.

Leyla GÖNDER: ‘İlkel siyasetten kurtulmak için’ diyorsunuz seçim söylemlerinizde. Bununla ne ifade etmek istiyorsunuz?

Ferit TUNÇ:  Öncelikle sadece zenginlerin siyaset yapabilecekleri düşüncesini ortadan kaldırmak. Bugün çaycı da olur çoban da, gazeteci de olur çiğköfteci de; Batmanı iyi yerlere getireceğini düşünüyorsa siyaset yapabilmelidir. Sadece zenginlerden müteşekkil bir yapı olmaması gerektiğine inanıyorum. Sadece zenginler aday olabilirler, sadece parası olanlar aday olabilirler düşüncesi var. Ve bizler aday olduğumuzda ciddi bir para alındı bizlerden. Arkadaşlar destek olmasaydı biz başvuramayacaktık. Bundan da şunu görüyorum; parası olmayan siyasete girmesin.

İşin ilginç tarafı; siyasi parti adayları 5.000 TL öderken, bağımsız adaylar 10.000 TL ödüyor. Böyle bir tezatlık olamaz. Siyasi parti adayları hazineden destek görebiliyorlar ama bağımsız adaylar göremiyorlar. İlla bir parti, ideoloji bünyesinde olmanız gerekiyormuş tarzı yaklaşımlar. Bu da aslında bir şekilde ilkel siyasetin devamıdır. Oysa ki ben belirttiğim gibi siyaset yapabilecek kapasitede olan herkesin siyasete girebilmesi gerektiğine inanıyorum. O anlamda da biz de bu süreçte zengin olmayan bir insan olarak, (yalnız maddi anlamda zengin, çok şükür gönlümüz zengin) siyasete girdik ve bu tabuları yıkmak için küçük de olsa bir adım atmış olduk.

Leyla GÖNDER: ‘Unutulan sözleri hatırlatmak için’ diyorsunuz, kimler Batman için ne sözler verdi de unuttu sizce?

Ferit TUNÇ:  Yerel seçimlerde de olsun genel seçimlerde de siyasetçilerin hep yaptığı şey seçildikten sonra verdikleri vaatleri unutmak. Unutulan sözlerden bir tanesi İluh Deresi. Batman’ın kanayan en büyük yaralarından bir tanesidir. Seçildiğimiz takdirde bu sorunu hükümete dayatacağız. İluh Deresi’nin ıslah edilmesi Batman’ın en doğal hakkıdır. Merkezi hükümet o sarayları her şeyi büyütürken bir dereyi ıslah edemiyorsa onun hesabını da bizler sormalıyız. Çünkü o paralar bizlerin cebinden çıkıyor. Dolayısı ile halk arkamızda durduğu takdirde o halkla birlikte, başını ben çekeceğim ve kapıya dayanacağız. Siz bu sorunu bitirmediğiniz takdirde biz bu kapıdan ayrılmayacağız, diyeceğiz.

Leyla Gönder: Peki, şunu soralım; şu anda mecliste Batman’ı temsil eden 4 tane milletvekili var. Onlar bir şey yapamıyorlar ya da yapmıyorlar mı?

Ferit TUNÇ:  Şimdi yapmış olsalardı ben neden olayım ki? Eğer yapmış olsalardı ben şu anda burada karşınızda olmazdım, sizi dinleyen olurdum. Bir şey yapılmadığı halde aynı adaylar seçilebiliyor çünkü başka alternatif yok. İşte bu sefer biz bir alternatifiz. Sürekli hizmetsizlikten yakınanlar olarak bu kez kendi kendimizi biz yönetelim, kendi sorunlarımızı kendi iradelerimizle çözelim dedik ve bu şekilde yola çıktık.

Leyla GÖNDER: Aynı zamanda gazetecisiniz ve sürekli Batman Üniversitesi ile ilgili haberler de yazıyorsunuz. ‘Batman Üniversitesi’ni aile çiftliğinden bilim yuvasına dönüştüreceğim’ diyorsunuz. Bunu söyleme nedeniniz nedir? Batman Üniversitesi’nde halkın bilmediği bir takım olaylar mı oluyor?

Ferit TUNÇ:  Aslında halkı o konuda biraz bilinçlendirdiğimize inanıyoruz. Batman Üniversitesi’nin şahsıma açtığı gazetemize açtığı dava sayısı herhalde 15 in altında değildir. Açılan davaların hiçbirinde suçlu görülmedim. Ki nitekim davalarımız da Batman hayrına sonuçlanıyor. Batman Üniversitesi bilim yuvasından ziyade bir aile çiftliği havasındadır. Oraya çöreklenmiş sözüm ona bilim adamları kendi yakınlarını doldurmuş da doldurmuş.

Batman Üniversitesi rektörü burada akla ilk gelendir. Rektör, Botanik Bölümü mezunu oğlunu üniversitede Bilgi ve İşlem Daire Başkanı yapıyorsa bu Batman halkına yapılan en büyük haksızlıktır. Bu ülkede bu memlekette hiç mi bilişim mezunu yok hiç mi bilgisayara mezunu yok da bir botanik mezununu burada Bilgi ve İşlem Daire Başkanı yapıyorsun. Biz iyi çalışıyor ya da çalışmıyor demiyoruz. Hak etmediği bir yere getirildiği için itiraz ediyoruz. Sen orda rektörsün oğlunu alıyorsun yetmedi kızını alıyorsun. Kızını haksız bir şekilde, başkasının hakkına girecek şekilde alıyorsun Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü yapıyorsun. Ki çok şükür geçtiğimiz ay haberlerin üzerine açılan davada kızı haksız bir şekilde o göreve getirildiğinden görevden alındı. Oğlunuz orda Bilgi ve İşlem Daire Müdürü, kızınız Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, eşiniz üniversite bünyesinde açtığınız bir derneğin başında. Halkın gözünün içine baka baka bu kadar da olmaz artık.

Yine başka bir örnek vereyim. Rektör Yardımcısı Aydın Durmuş, eşi de bir akademisyen. Eşini alıp bir bölüme başkan yapıp sonrasında görevlendirme ile ya da izin ile, tam olarak bilemiyoruz, Samsun’a gönderiyor. Kendisi Samsun’da yaşıyor maaşını Batman Üniversitesi’nde öğretim üyesiymiş gibi görünüp buradan alıyor. Hangi çağda yaşıyoruz? Burada kul hakkı yok mu? Eğer o mevkide görev yapmayacaksanız bırakın başkası gelsin en azından gençlerimizin eğitimine bir katkısı olsun. Biz bunu haber yaptık. Bize dava açtılar. Yetmiyormuş gibi bir de Batman halkının gözünün içine baka baka oğullarını da aldılar Batman’da öğretim üyesi yaptılar. Bunun gibi nice örnekler var. Hiç mi yöneticilerimiz siyasetçilerimiz yok çıkıp bir ne oluyor demiyorlar. Hiç mi yöneticilerimiz siyasetçilerimiz yok bu durumu başbakana cumhurbaşkanına iletecek. Sonuçta rektörü cumhurbaşkanı atıyor. Bu eğitimciler böyle yapıyorsa bu da siyasetçilerimizin eksikliğinden kaynaklanıyor. Batman’ı sahiplenmediklerinden kaynaklanıyor.

Leyla GÖNDER: Batman bağımsız milletvekili adayları hakkında ne söylemek istersiniz?

Ferit TUNÇ:  Bağımsız adaylardan Halime İnan pek göz önünde değil. Açıkçası Halime Hanım’ı biz de tanımıyoruz. Diğer bağımsız aday Aydın Bey’i gerek doktorluğundan gerek geçmiş dönemdeki çalışmalarından tanıyoruz. Aslında aralarında en bağımsız benim zira Aydın Bey partisi Hüda-Par tarafından destekleniyor. Baraj sorunları olmasaydı parti olarak katılacaklardı seçimlere. O da bağımsız değil bu açıdan baktığınızda.

Leyla GÖNDER: Batman’da bu yıl yürütülen seçim çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ferit TUNÇ:  Batman’da bu yıl devam eden seçim çalışmaları en düşük profilde diyebiliriz. Benim aday olmamdaki etkenlerden biri de bu. Batman halkının beklentisi dışında adayların gösterilmesi. Bunu siyasi partiler kabul eder ya da etmez ama şu bir gerçek bu seçimde Batman seçmeninin beklentisinin çok altında adaylar seçime dahil edildi. Bu nedenle seçim atmosferinde bir kopukluk oldu. Bunun dışında Ak Parti’de biraz sıkıntılı günler yaşandı. İlk etapta Emin Ekmen’in istifası ile şaşırtıcı bir durum oldu. Sonrasında seçim lokalindeki silahlı saldırıda bir vatandaşın ölümü sadece Ak Parti’de değil tüm insani duygularını yitirmemiş herkeste bir üzüntü yarattı. O taziye döneminde siyasi partilerin ya da bağımsız adayların seçim çalışmalarını yürütmeleri pek etik de değil insancıl da değil. Bu nedenle o dönemde yaklaşık 10 günlük bir durgunluk oldu. Sonrasında bir türlü o seçim havasına girilemedi. Hala da tam anlamıyla girmiş değiliz. Mesela birkaç gün sonra başbakan gelecek Batman’a. Ancak Batman’da o hava o hazırlık gözlenemiyor. Ama önceden bir başbakan bir cumhurbaşkanı geleceği zaman şehirde bir heyecan gözlenirdi. Bu sene Batman halkı o heyecanı yakalamış değil. Birçok siyasi parti de bu bağlamda böyledir.

Leyla GÖNDER: Seçim sonrası çözüm sürecinde ne gibi durumlar ortaya çıkar?

Ferit TUNÇ:  Benim yüksek lisans çalışmam da Türkiye ile Kürdistan arasındaki siyasi ilişkilerdi. Çözüm süreci Türkiye için kaçınılmaz bir nimettir. Sonuç itibarı ile Kürtlerin rahatsızlığı Türkiye’nin rahatsızlığıdır. Bugün Kürtler ağlıyorsa Türkiye hiçbir şekilde mutlu olamaz.

Bir çözüm süreci var ama şu anda seçim sürecinin de getirdiği bir durgunluk var. Bir taraf barajı aşmak için uğraş verirken diğer taraf da tek başına iktidar olma mücadelesi veriyor. Ama şuna inanıyorum d-seçimden sonra bu süreç kaldığı yerden devam edecektir. Artık geri dönüşü olmayan bir yoldadır Türkiye.

Şunu da belirtmek gerek. HDP barajı aşarsa bir koalisyon hükümeti kurulur. AKP bu koalisyon hükümetini MHP ile kurarsa çözüm süreci sekteye uğrar. Öbür taraftan çözüm sürecinin sorunsuz devam etmesi için AKP, HDP ile koalisyon kurabilir.

Leyla GÖNDER: Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Ferit TUNÇ:  Batman bizim için çok önemli bir şehir. Mayası ile büyüdüğümüz bir şehir. Hemşerilerimiz, seçmenlerimiz beni seçer ya da seçmez veya hangi adayımız meclise giderse Batman için elinden geleni yapsın. Batman halkı hak etmediği bir yerdedir. Artık hak ettiği yere geçsin istiyorum. Ümit ediyorum ki Batman halkı bunları da düşünerek sandığa gider. Şu ana kadar demokratik bir ortamda sürdü çalışmalar. Diliyorum ki son ana kadar da böyle devam eder. Son olarak tüm adaylara ve siyasi partilere başarılar diliyorum.

Etiketler : #FERİT   #TUNÇ   #İLE   #RÖPORTAJ   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN