Fırtınadan zarar gören çiftçiler destek bekliyor

Batman'da geçtiğimiz ay etkili olan kum fırtınasının çok sayıda serayı yıkması nedeniyle zarar gören çiftçiler yetkililere seslenerek yardım çağrısında bulundu.

13-04-2018

Okunma: 569


Batman merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinlerine ait yaklaşık 10 serada 24 Mart'a etkili olan kum fırtınası nedeniyle büyük hasar meydana gelmişti. Fırtınada yıkılan seralardaki sebze fideleri ise heba olmuştu.

En büyük geçim kaynaklarının seracılık olduğunu ve birçok imkânlarını seferber ederek kurdukları seraların yıkılmasından dolayı mağdur olduklarını belirten çiftçiler, yetkililerden kendilerine yardım etmesini istedi.

Köylülerinin yaşadığı mağduriyeti anlatan Yeniköy Muhtarı Celalettin Balin, yetkililere seslenerek yardım talebinde bulundu.

Köylülerinin adına konuştuğunu belirten Balin, "21 gün önce gelen rüzgâr felaketi köylülerimin birçok serasını yerle bir etti. Geçen sene yeni sera yapanlar hiçbir verim elde etmeden seraları yerle bir oldu. Bu senede fide ekimi bittikten sonra başlarına fırtına felaketi geldi. Şu anda seralarını tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorlar. Çiftçi kardeşlerimiz büyük bir borç altına girdiler. Borçlarının bir nebze de olsa hafifletilmesi için devletin, çiftçilerimize yardımcı olmasını istiyoruz. Bu sene yıkılan bir sera, geçen sene 35 bin TL harcama yapıldığı halde bir kuruş bile kazanamadı. Bu senede ektiği ürün seranın yıkılmasıyla heba oldu. Her bir seranın aşağı yukarı 70 bin lira zararı oldu. Zararların karşılanması ve genç çiftçilerimizin tekrar ayağa kaldırılması icap ediyor düşüncesindeyim. Yetkililere sesleniyorum ve yardım etmeleri için ricada bulunuyorum." dedi.

"Bu fırtınadan yaklaşık 50 bin lira zararımız oldu"

Yeniköy sakinlerin Şehmus Aslan, 20 gün önce Batman ve çevresinde çıkan kum fırtınası sebebiyle bütün seralarının bozulduğunu belirterek, “Seralarla beraber başka mağduriyetlerde yaşandı. Sadece bu köyde 10'dan fazla sera zarar gördü. Bu fırtınadan yaklaşık 50 bin lira zararımız oldu. Bu zararın devlet tarafından karşılamasını istiyoruz. Bugüne kadar herhangi bir girişim olmadı. Fidelerimizin hepsi gitti en az 40 bin lira masrafımız olmuştu. Bu zararımızın karşılanması için Valimizden ve Tarım İl Müdürlüğümüzden destek bekliyoruz. Kendimizi toparlamak için desteklerine ihtiyacımız vardır. Bu destek verildiği takdirde ekonomiye faydası olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Tek geçim kaynağımız seradır"

Yeni evli olduğunu ve eşinin bütün altınlarını bozarak sera işine girdiğini söyleyen Bereket Balin ise şunları söyledi:

"20 gün önce çıkan fırtınadan dolayı seramız yıkıldı. Ben yeni evliyim. Elimde bir iş olmadığı için düğünden kalma eşimin bütün altınlarını bozarak seraya koydum. Fırtınadan dolayı hem seramı yıkıldı hem de fidanlarımız hepsi heba oldu.  Yetkililerden yardım bekliyoruz. Eğer bize yardım edilmezse geçimimizi nasıl sağlayacağız bilemiyoruz. Başka bir işimiz yok, tek geçim kaynağımız seracılıktır. Seramızda yıkıldı artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Çoluk çocuğumuza nasıl bakacağımızı bilmiyoruz. Yaklaşık 40 bin lira borç altına girdik."

"Yıkılan seramızı kaldırana kadar yine borcun altına girdik"

Yıkılan serasını kendi imkânlarıyla idare edecek şekilde onardığını belirten Kutbettin Aslan ise serasının profil demirleri ve naylonlarının büyük çapta zarar gördüğünü belirterek, “Yıkılan seramızı kaldırana kadar yine borcun altına girdik. Borçlardan kurtulmak için devletten yardım istiyoruz. Parçalanan naylonlarımızı parça parça birbirine bağlayarak kullanmak zorunda kaldık. Seramızın üst kafesleri hepsi yamuk halde kaldı. Elimizden geldiğince düzeltmeye çalıştık. Yani ikinci bir rüzgâra karşı dayanıksızdır. Demirlerimizin neredeyse yarısı hasar gördü. Fidelerimizin hepsi hasar gördü. Yeni fideler sipariş edip ektik. Eksik geldiği için öbür tarafta fidelerimiz yok. Seranın tüm malzemeleri zarar gördü. Yaklaşık 25 bin lira zararımız oldu. Sesimizi duyan yetkililerimizden destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Etiketler : #Fırtınadan   #zarar   #gören   #çiftçiler   #destek   #bekliyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN