Hak sahibi olamayan Hasankeyflilerden basın açıklaması

Hak sahibi olamayan Hasankeyfliler den basın açıklaması

01-01-2020

Okunma: 554


Batman'ın Hasankeyf ilçesinde hak sahibi olamayan bir grup Hasankeyfli, yaptıkları basın açıklamasında mağdur olduklarını belirterek haklarının verilmesini istedi.
Yaklaşık 13 yıl önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sebebiyle tarihi Hasankeyf'in taşınması çalışmaları son aşamaya gelirken hak sahibi olamayan Hasankeyfliler basın açıklaması yaparak haklarının verilmesini istedi.
 
Antik kenti Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak Ilısu Barajı sebebiyle mağdur olduklarını belirten bazı Hasankeyfliler "aile vasfı taşımayanlar" statüsüne alındıkları için hak sahibi olamadıklarını belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler.
 
Grup adına açıklamayı okuyan Eyüp Ağılday, "Bilindiği üzere Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında kadim ilçemiz Hasankeyf baraj sularından etkileneceğimizden dolayı büyük bir kısmı tahliye edilmiştir. Ancak, doğup büyüdüğümüz bu şehirde farklı gerekçelerle sosyal devlet anlayışına sığmayan maddelerden dolayı konut sahibi olmamakla birlikte şu an yaşamamızı sürdürmeye çalıştığımız eski yerleşim yerinde yaşam alanımız gittikçe daralmaktadır. En son olarak ilçemizin can damarı olan köprümüz ile bağımız koparılmaya çalışılmaktadır. Bu durum dayanılamayacak bir vaziyete geldiği ve kaybedecek bir günümüzün dahi olmadığı için burada toplandık." dedi.
 
Yetkililere çağrıda bulunan Ağılday, taleplerini şöyle sıraladı:
 
"Hasankeyf ilçe merkezinde konutu kamulaştırılanlara konut hakkı tanınması,
 
Belli bir yaşa gelmiş ve evlenmemiş vatandaşlarımıza konut hakkı tanınması,
 
21 Temmuz 2016 tarihinden sonra evlenenlere konut hakkı tanınması,
 
Kamulaştırma sahasında ticari faaliyeti bulunan ve çeşitli nedenlerden dolayı hak sahibi olamamış esnaf kardeşlerimizin yaşamlarını insanca sürdürebilmeleri için ticari mekan hakkı tanınması,
 
Günümüze kadar hayvancılık faaliyetlerini sürdürmekte olan vatandaşlarımız bu faaliyetlerini devam ettirmeleri için barınak tesis edilmesi,
 
İlçemiz bu zorlu geçim sürecinde yeni yerleşim yerindeki kamuya ait personel alımlarında Hasankeyfli vatandaşlarımızın istihdam edilmeleri talebinde bulunuyoruz.
 
Bu taleplerimiz gerçekleşmediği müddetçe haklı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir."
 
Grup, yapılan basın açıklamasından sonra dağıldı.

Etiketler : #Hak   #sahibi   #olamayan   #Hasankeyflilerden   #basın   #açıklaması   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN