Hasankeyf’teki bu ailelere ne olacak?

Hasankeyf’teki bu ailelere ne olacak?

07-02-2020

Okunma: 956


Sular altına kalan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te su ve elektrik kesildi, yeni yerleşkede hak sahibi olamayan 30 aile viraneye dönmüş eski Hasankeyf’te yaşam savaşı veriyor.
 
 
Hasankeyf’teki bu ailelere ne olacak?
 
Sular altına kalan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te su ve elektrik kesildi, yeni yerleşkede hak sahibi olamayan 30 aile viraneye dönmüş eski Hasankeyf’te yaşam savaşı veriyor.
 
 
 
Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında sular altında kalan Batman’ın antik kenti Hasankeyf’te su her geçen gün yükseliyor. Tarihi eserlerin taşındığı ve ilçenin boşaltıldığı Hasankeyf’te 30 aile dışında kalan kimse yok. Bazı aileler Batman merkezdeki yakınlarının yanına taşındı, bazıları ise çaresizce bekliyor. Daha önce eski ilçenin suyu kesilirken Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi de (DEDAŞ) elektriği tamamen kesti.
 
30 AİLE VİRANEYE DÖNMÜŞ İLÇEDE YAŞAM SAVAŞI VERİYOR
 
Hasankeyf ilçesinin boşaltılması sonrası ev hakkı alamayan 30 aile viraneye dönmüş ilçede yaşam savaşı veriyor. Hak sahibi olamayan Güle Aydağ, kanser hastası kızıyla suyu ve elektriği olmayan evde kalıyor. Batman’a gidecek imkanı ve kira ödeyecek maddi kazancının olmadığını belirten Güle Aydağ: “kanser hastası kızımla elektrik ve suyu olmayan evde kalıyoruz. Nereye gideceğiz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Keşke bize de ev verilseydi daha güzel şartlarda çalışsaydık” dedi.
 
“HASANKEYF’İ TERK ETMEYECEĞİM”
 
Ilısu Barajının su tutmasından sonra baraj suyunun iyice yükseldiği Hasankeyf’te, eski yerleşim birimi tamamen boşaltıldı. Resmi kurumlar, taşınan bazı tarihi eserler, evler ve işyerlerinin ardından birkaç kişi ve tek bir esnafın kaldığı eski ilçede su ve elektrik enerjisi de kesildi. Ancak 20 yıllık esnaf olmasına rağmen kendisine yer verilmediğini belirten esnaf Ekrem Yılmaz: “Baraj suyu dizlerime gelmeyinceye kadar burayı terk etmeyeceğim. Ben karşıda 20 metre ötede otururken haklardan mahrum kaldım” dedi.
 
“BU AİLELER NE OLACAK”
 
Yeni Hasankeyf’e taşınan Ahmet Çoban, boşta olan evler başta özel idare, Hasankeyf Belediyesi, sağlık il müdürlüğüne ve diğer kamuya ait kurumlara yazlık olarak satılacağını ileri sürerek: “Bu konuda bizim isteğimiz bu boş evlerin evsiz çok zor durumda olan vatandaşlarımıza verilmesidir.  Şuanda sular ve elektrikleri kesilmiş. Bu aileler ne olacak bilemiyoruz” diyerek ailelere bir çare bulunmasını istedi.
 
DEDAŞ’TAN AÇIKLAMA
 
 Dicle Elektrik Dağıtım şirketinden yapılan açıklamada, güvenlik sebebiyle eski Hasankeyf’e elektrik enerjisi verilmeyeceği bildirildi. Baraj suyunun yükselmeye başladığına dikkat çeken Dicle Elektrik Dağıtım A. Ş. Batman İl Müdürü Yusuf Berus, gerek eski Hasankeyf’te yaşayan ailelerin güvenliği, gerekse kamu malının zarar görmemesi için halen kullanımda bulunan direk, trafo ve iletim hatlarının toplanacağını söyledi. İl Müdürü Berus, eski Hasankeyf’te halen 30 ailenin yaşamaya devam ettiğini belirterek, ‘’Elektrik şebekemizin büyük bir kısmını daha önce topladığımız halde bu ailelerin mağdur olmaması için şimdiye kadar buraya enerji taşıyan hattı toplamamıştık. Ancak gölde su seviyesi yükselmeye başladığından bizim artık bu hattı toplamamız gerekiyor” dedi.
 
“NE BİR EV YAPILDI NE DE YER GÖSTERİLDİ”
 
Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nden Rıdvan Ayhan, “Sular Hasankeyf’in evlerini yutmaya başladı. Kesmeköprü-1 ve Kesmeköprü-2 köylerinde yaşayanlar da yavaş yavaş akrabalarının yanına taşınmaya başladılar. Onlar için henüz ne bir ev yapıldı ne de yer gösterildi. Nereye sığınacaklarını bilemez durumdalar. Suçeken Köyü halkı da aynı durumda” dedi.
 
“GİDECEK BAŞKA YERLERİ YOK”
 
Murat Tekin adlı vatandaş: “30 aileden oluşan yaklaşık 100 kişi, hak sahibi görünmedikleri için eski Hasankeyf’te bekliyor. İskan Kanunu gereği, ev verilmeyen bu insanların sorununu kimse çözmüyor. Sular, elektrikler de kesildi. Benzer konumdaki bazı köylüler, yeni yerleşimde kiracı olarak taşındı, ancak kirayı karşılayamayacak ailelerin gidecek başka yerleri yok” diye konuştu.
 
HAK SAHİBİ OLAMAYAN AİLELER İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
 
DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı ise, hak sahibi olup da yeni Hasankeyf’e geçmeyen sadece 13 ailenin kaldığını, bunun dışında tüm ailelerin yeni Hasankeyf’e yerleştiğini, hak sahibi olamayan aileler için ise çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Etiketler : #Hasankeyf’teki   #bu   #ailelere   #ne   #olacak?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN