Hepatit Tedavisi

Uzm. Dr. Şahintürk, hepatit virüslerine karşı uyardı!

16-03-2017

Okunma: 1032


Batman Medicalpark Hastanesinde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Şahintürk, ciral hepatitlere karşı önemli bilgiler verdi.

HEPATİT A’NIN TEDAVİSİ İSTİRAHAT

Viral hepatitlerin, çeşitli virüsler tarafından oluşturulduğunu ve karaciğerin sistemik hastalığı olduğunu belirten Dr. Şahintürk “Hepatit A, salgın sarılık, salgın hepatiti hastalığı etkenidir. Besinler ve su yolu, doğum yolu ,cinsel ilişki ve tükürük ile bulaşır. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ateş, karın ağrısı, bulantı-kusma, sarılık, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, ishal veya kabızlık, kaşıntıya yol açar. İlaç tedavisi yoktur, istirahat ve destek tedavisi uygulanır. İnaktif aşılar 6 ay ara ile  2 doz önerilir, 10-15 yıl koruyuculuk sağlar” dedi.

HEPATİT B, KAN YOLU İLE BULAŞIYOR

B tipi hepatitin, kan ve kan ürünleri nakli, cerrahi malzemeler, cinsel ilişki, kan ve vücut sıvıları ile temas soncu bulaştığını belirten Uzm. Dr. Hüseyin Şahintürk “Hangi yolla vücuda girerse girsin virüs kan dolaşımına karışır. Bulantı, kusma, sarılık, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, karaciğer enzimlerinde yükselme, karaciğerde büyüme görülür. İstirahat, aşırı aktivitelerden kaçınma, yiyeceklere dikkat edilmesi, gerektiğinde destek tedavisi sağlanır. Sağlık personelleri, hemodiyaliz hastaları, HBV taşıyıcısı kişi ile aynı evi paylaşanlar, damar içi uyuşturucu kullananlar, homoseksüeller, genelev kadınları risk grubundadır” dedi.

HEPATİT C’DEN KORUYAN AŞI YOK

Hepatit C’nin, kan ve kan ürünleri nakli, aile içi yakın temas, cinsel ilişki, anneden bebeğe geçiş şekillerinde bulaştığı bilgisini paylaşan Dr. Şahintürk “Vücuda giren virüs kan yoluyla karaciğere ulaşır. Tedaviye yanıt düşüktür. Koruyucu aşısı henüz yoktur. Bu yüzden bulaşmanın engellenmesi hastalıktan korunmada oldukça önemlidir” dedi.                                      HEPATİT D, DAMAR İÇİ UYUŞTURUCU KULLANANLARDA GÖRÜLÜR

D tipi Hepatit’in, Hepatit B taşıyıcılarında bulunduğunu ve eksik bir virüs olduğunu söyleyen Dr. Şahintürk “ Çoğalmaları için Hepatit B'ye ihtiyaçları bulunur. Bu yüzden yalnızca Hepatit B ile enfekte kişilerde enfeksiyon yapar. Genelde Hepatit B enfeksiyonuna benzer, HBsAg taşıyıcılarında % 5-10 oranında görülür. Genellikle kan ve kan ürünleri nakli yapılanlarda, damar içi uyuşturucu kullananlarda sık görülür. İnterferon tedavisi uygulanır. (Medical Park Hastanesi Basın)

Etiketler : #Hepatit   #Tedavisi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN