Olaylar sebze ve meyve esnafını da vurdu

Bölgede yaşanan çatışmalardan olumsuz yönde etkilenen sebze ve meyve hali esnafı, olaylardan dolayı bölgeye mal satamaz duruma geldiklerini söyledi.

25-03-2016

Okunma: 1079


Son aylarda meydana gelen çatışma ortamı birçok kesimi olumsuz etkilediği gibi Batman Sebze ve Meyve Halini de olumsuz yönde etkiledi. Olaylar nedeniyle bölgeye sebze ve meyve satışı yapamadıklarını söyleyen Batman Sebze ve Meyve Hali esnafı, iş yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA’ya anlatan hal esnafı, bir an önce çatışmaların sona erip bölgeye tekrar huzurun hâkim olmasını istiyor.

Bölgedeki olaylar nedeniyle işlerinin yüzde 70 düştüğünü vurgulayan Batman Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur, “Sebze ve meyve halimiz bölgeye hitap ediyor. Bölgedeki olaylardan dolayı meyve ve sebze satışlarında sıkıntı yaşanıyor. Dışarıya sebze ve meyve satışımız çok nadir oluyor. Esnafın yüzde 40’ı çalışıyor. Olaylardan dolayı neredeyse bölgeye mal satamıyoruz. Müşteri gelmediği zaman malımızı satamıyoruz ya da yarı fiyatına satıyoruz.” dedi.

Satamadıkları meyve ve sebzenin çürüyüp çöpe atmak zorunda kaldıklarını ifade eden Taymur, “İşçilerin maaşlarını vermekte zorlanıyoruz. Bazı esnaflarımız işçi çıkarmak zorunda kaldı. Esnaf ödemelerinde çok sıkıntı çekiyor. Bankalarda eskisi gibi esnafa kredi vermiyor. Bizim tek isteğimiz, olayların bitip tekrar huzurun hâkim olmasıdır.” diye konuştu.  

Belediye halk otobüsleri ve şehir içi yolcu taşıyan minibüslerin sebze ve meyve haline gelmemesinin de halkı mağdur ettiğini belirten Taymur, şöyle devam etti: “ Bu yüznden vatandaşlar hale gelebilmek için 2 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Yetkililer, bu soruna çözüm bulmalıdır. Ayrıca hal yolunda aydınlatma direklerinin de olmamasının vatandaşı mağdur ediyor.”

 “Biz sadece huzur istiyoruz”

Olaylardan önce işlerinin iyi olduğunu söyleyen hal esnaflarından Abdullah Arsoy, “Olaylardan önce işlerimiz çok iyiydi. Olaylardan dolayı çevre illerden daha önce bize gelen müşteriler artık gelmiyor. Bizim satışımızın çoğu da çevre illerden gelen müşteriler sayesindedir. Çevre illerden müşterilerde olaylardan dolayı gelmediği için işlerimizde düşüş var. İşlerimiz en az yüzde 50 oranında düştü. Biz bölgemize sadece huzur istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Olayların bölgeye çok etkisi oldu”

Huzursuzluk yüzünden meyve ve sebze satışının çok azaldığını belirten Serhan Demir, ise şunları söyledi: “Olaylardan önce işlerimiz iyiydi. Batman hali bölgeye hitap ettiği için daha önce satışlar çok iyiydi. Cizre, Silopi, Yüksekova, Van, Hakkâri’den dahi insanlar buralara gelip alışveriş yapıyordu. Son dönemlerde bu olaylardan dolayı bölgeden kimse gelmediği için satış sıkıntısı yaşıyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de çeklerimizin karşılıksız çıkmasıdır. Yabancı nakliyeciler buralara gelmiyorlar, geldikleri zaman da nakliyeyi çok yüksek fiyata istiyorlar. Olayların etkisi bölgeye çok oldu. Huzursuzluk olduğu için meyve ve sebzeler elimizde kalıyor.” (

Etiketler : #Olaylar   #sebze   #ve   #meyve   #esnafını   #da   #vurdu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN