Batı’da : ‘Çılgın Proje’ Doğu’da : ‘Çadır Savaşı ‘

YÜKSEL ÇİFTÇİ


Batı da çılgın projeler gündemi meşgul ederken, Doğuda çadır savaşları tüm hızı ve acımasızlığı ile devam ediyor

 

 Farklı ülkeler gibi,farklı memleketler gibi sanki.. Demokrasi , ifade özgürlüğü ve insan hakları bölgelere göre nasıl olurda farklılık gösterir. Bildiğimiz kadarıyla .demokrasinin anlamı kapsamı ,kriterleri ve etkileri her yerde aynı değerlerde olmalı. Bölge ve kişilerce farklı anlam yüklenmemeli. Gerçek anlamı ve etkisi ne ise o derecede hissedilmeli.

 

       ÜLKE’DE FAKLI HEYECANLAR

 

       Ülkenin batısın da gündem farklı. Seçim atmosferine girilmiş. Tüm partiler parti propagandalarını seçim sürecinde yaşıyor.  Sorunsuz olarak seçim çalışmalarını sürdürmektedirler. Parti liderleri konuşma dozlarını artırsalar bile tabanda bir sıkıntı hissedilmiyor.

Seçim atmosferinde partiler farklı ve değişik hatta çılgın olarak nitelendirilen seçim vaatlerinde bulunma yarışı tüm hızıyla sürüyor.

En ilginç ve çılgın proje olarak adlandırılan  ‘Kanal İstanbul ‘ projesi Başbakan tarafından açıklanırken ülkenin büyük bir kısmında heyecan yarattı. Ülkenin batı bölgelerinde seçim çalışmaları ve seçim vaatleri bir tatlı yarış halinde devam ederken , Doğu bölgelerinde maalesef farklı atmosfer, gerginlik, kaos ve hatta çatışma moduna geçilmiş durumda.

Batıda ‘Çılgın proje’ ile insanlar heyecanlanırken , doğuda çadır savaşları ile insanlar heyecanlanıyor ve tedirginleşiyor.

 

         Çılgın projeyi ete kemiğe büründürmeye çalışan Başbakanın doğuda süren çadır savaşlarından bihaber olması düşünülemez. Bu gerginliğin Ak partinin işine gelmeyeceği herkes tarafında bilinmekte ve telafuz edilmekte.

 

         SEÇİM HAVASI YOK

 

Batman da seçim sürecinden , seçim atmosferinden bahsedilemez. Seçim sürecinde Batmana yapılacak yatırımlardan kimsenin bahsettiği yok. Seçim sonrası kentte ne tür değişikliklerin yapılacağı tartışılmıyor bile. Batman’da ki gündem çadır. Çadır konusu Bölgede ki tüm illerde en etkin gündem maddesi. Partiler seçim lokallerini henüz açamadılar, seçime kısa süre kalmasına rağmen.

 

    BASIN ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞIYOR

 

Çadırlar gece yarıları zorla yerinden sökülüyor, tekrar kurulmasına izin verilmiyor

Tekrar kurulmaması için çadır alanlarında 24 saat nöbet tutuluyor. Tartışmalar sonucu çıkan arbedelerde gaz bombaları atılıyor, halk tartaklanıyor, milletvekilleri yerlerde sürükleniyor. Bu uygulamalardan halkın çoğu etkileniyor ve huzuru kaçıyor. Yarına umutla bakamaz hale geliyor insanlar. Mesleklerini icra etmeye çalışan ve kamuoyunu bilgilendirmek için çalışan basın mensupları bile tartaklanıyor ve hor görülüyor Kafasına gaz bombası yiyor, hastanelik oluyor. Göz altına alınıyor, görevini rahat yapamaz hale geliyor.

 

   

 

          STK TEMSİLCİLERİNİN DİYALOG ÇABASI

 

Batman’da oluşan bu gerginliği dağıtmak ve demokratik bir çözüm için , Batman Barosu,Ticaret Sanayi Odası, Petrol İş, Memur Sen, Esnaf Sanatkarlar Odası, İHD, Mazlum Der ve Disk Genel İş Sendikası temsilcilerinin bulunduğu arabulucu grup devreye giriyor. Önce Vali Ahmet Turhan’ı makamında ziyaret ediyor. Grup daha sonra bağımsız Milletvekilleri adayları ile görüşerek şu açıklamayı yaptı:

 

"Ülke genelinde demokratik çözüm çadırlarının kaldırılması kararını veren merkezi güçler, bu kararlarını tekrar gözden geçirerek, bireylerin demokratik haklarına saygı göstermelidirler.’’ 

 

           GERGİNLİĞE DEVAM

     

 Görüşmeler yapılmasına rağmen bir orta yol ,ortak bir çözüm  bulunamamış.

Halbuki Bölgede  lider ülke  olma yolunda ilerleyen bir yönetimden böyle sorunları orantısız güç kullanmadan, çatışma ve gerginliğe mahal vermeden, halkı tahrik edici davranışlardan uzak kalarak, Bölgenin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak verilen kararların gerekirse tekrar gözden geçirilerek, insanların demokratik haklarına saygı duyarak , barışçıl ,duyarlı ve ortak bir çözüm yolu  ile çözebilecek güçte olduğuna inanıyoruz.

 

Hoşgörü ve barış dili ile bu sorunun çözülerek, halkın umutsuzluktan bir an önce kurtulması için gerginliğe son verilmeli.

Milletvekili adaylarının birbirleri ile hizmet yarışında eşit şartlarda mücadele etme ortamı sağlanmalı.

       Milletvekili adayları da özelde aday oldukları memleket , genel de bölge ve ülke için; yapacakları hizmet ve varsa çözüm projeleri ile anılmalı , bu konsepte tartışmalı ve yarışmalıdırlar.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN